Hits: 74
Dit is (een gedeelte van) een interview uit maart/april 2022 in Golfers Magazine dat hoofdredacteur Martijn Paehlig had met Gerard Jol, de ‘Schepper van Spaarnwoude’.
Gerard Jol met de originele ontwerptekeningen van de eerste 18 holes van Spaarnwoude (foto: Koen Suyk).
“HET IS GEEN TOEVAL dat in de werkkamer van de dit jaar tachtig wordende Gerard Jol de tekeningen van Golfbaan Spaarnwoude voor het grijpen liggen. Enerzijds omdat het daar in Velsen, niet ver van zijn huis in Santpoort-Zuid, allemaal begon voor de voormalige landschapsarchitect. Anderzijds omdat Spaarnwoude dit jaar 45 jaar bestaat en hem gevraagd is daarvoor eens in zijn archief te duiken.
‘Ik had niets met golf’, zegt Jol met een milde glimlach op zijn gezicht als we hem vragen wat zijn relatie tot de sport was toen hij begin jaren zeventig de vraag kreeg of hij de reeds door Pennink getekende baan – hij heeft de vergeelde tekening nog in zijn archief – van Spaarnwoude wilde uitvoeren. ‘Ik kom uit een hockeyomgeving en in de buurt van Den Haag kon je prima golfen, dus heel gek was het niet geweest als ik al speelde. Ik heb me wel eens afgevraagd waarom ik niet al speelde, maar het sprak me kennelijk onvoldoende aan. Ook bij mij een stukje beeld- vorming, denk ik. Je moet natuurlijk niet vergeten dat golf destijds – ik heb het over de jaren zestig – een heel andere sport was dan tegenwoordig. Niet alleen waren er maar weinig golfers en weinig golfclubs, de spreekwoordelijke slagboom bij het hek was toen haast overal realiteit. Golf was een elitesport. Dat begon eigenlijk pas te veranderen met de komst van Spaarnwoude.’
HET BEGIN
‘Ik ben mijn loopbaan als landschapsarchitect begon- nen bij de gemeente Amsterdam, waar de Bijlmermeer moest worden ingericht’, vervolgt Jol. ‘Daarna stapte ik over naar de gemeente Velsen, waar een functie vrij was gekomen die me enorm aansprak: de inrichting van het grote recreatiegebied Spaarnwoude. In de plannen zat ook een golfbaan en ik weet nog goed dat ik met de wethouder van Velsen – Ockeloen, een echte ‘rooie’ – naar Engeland ging om daar een kijkje te nemen op een openbare golf- baan. Want als die baan er echt zou komen, zou het geen besloten club mogen zijn. Onze ogen vielen echt open van verbazing. Niets kaksport, golf voor iedereen was daar al heel gewoon begin jaren zeventig. Met een socialistische wethouder die achter het plan stond, werd de komst van Golfbaan Spaarnwoude een stuk haalbaarder. Al stond het woordje ‘golf’ in héél kleine letters op de oorspronkelijke tekeningen, hoor. De hele lay-out van de baan was te zien, maar de tekening heette ‘Landschapsplan voor Buitenhuizen-Oost’, met in kleine letters daarachter ‘(toekomstige golfbaan)’. Dat mede door Spaarnwoude golf zó’n enorme vlucht zou nemen in Nederland, had denk ik niemand voorzien.’
JOL-BAAN
Ook Jol zelf niet. En dat zijn verbintenis met de gemeente Velsen en zijn betrokkenheid bij de aanleg van Spaarnwoude zijn loopbaan uiteindelijk een totaal andere wending zouden geven, kon hij destijds ook al niet bevroeden. ‘Na de aanleg van Spaarnwoude dacht ik niet per se dat mijn toekomst in de golfwereld lag. Ik vond het leuk, ging zelf enthousiast golfen maar echt groot was golf nog niet. Tot het moment van de golfboom en er, zo’n beetje vanaf de tweede helft van de jaren tachtig, steeds meer vraag kwam naar kennis van golfbaanarchitectuur.